Opskrifter.
Timian hostesaft: 3 store spsk tørret
timian koges i 1 l. vand i 5 min. Trækker til det er fingervarmt,
sies, så røres 4 store spsk honning i. Drik det i småslurke
i løbet af dagen. Det smager ikke godt, men det er effektivt.
Morgenfruesalve: Rent svinefedt smeltes,
så hakkes morgenfruer med blomster og blade i småstykker og
hældes i fedtet. Det står til næste dag, så varmes
det op og morgenfruerne sies fra. Det hældes på glas og sættes
i køleskab, ellers bliver det harsk. Salven er god mod psoriasis
og tørrede hæle.
Lavendelgelé: 1 kilo knapt modne
æbler, 2 - 5 dl. vand, pr liter siet saft: 800 - 1000 g. sukker,
5 - 10 lavendelblomststande - efter smag. De vaskede ituskårne æbler
med skræl og kernehus bringes i kog med vandet under låg, og koges ved svag varme,
til saften træder ud. Hæld saften op i en saftpose og lad det dryppe af natten over. Den
siede saft måles og bringes i kog. Sukkeret drysses i og saften koges kraftigt i 10 - 15
min. de sidste 3 - 4 min. med lavendelblomsterne - til geléen er lyserød og dråberne
falder tungt fra skeen. Skummes og hældes på glas. Når
geléen er kold og stiv, lukkes glassene.
Solbærrom: Solbærene nippes
(helst store bær) og skylles, de drypper godt af, så lægges
de i en stor skål og dækkes med halvt kogt koldt vand og halvt
Brøndum Snaps (skal være ukrydret snaps). Dette står
i 14 dage overdækket og under pres (bærrene skal være
under væden). Så sies saften.
Pr. liter siet saft skal du
bruge: 350g stødt melis og 1 - 2 dl. rom (helst mindst 40%). Sukkeret røres ud
i saften, når det er smeltet kommer du rom i. Så hældes
det på flasker og gemmes i mindst 3 måneder.
Du kan lave kirsebærrom
på samme måde.
Hindbærlikør: 300 g hindbær,
300 g sukker, 0,7 liter Brøndum Snaps.
Alle ingredienser kommes i et
tætsluttende glas. Glasset rystes jævnligt. Efter 6 uger sies hindbærrene fra
og hældes på flaske og gemmes til jul.
Jeg har fået
opskriften af vores feriedrengs mor, som hedder
Karen og bor i Tyskland. Det smager rigtig godt.
Retur
til Økologi.
|